30.11.2013

Raikkaat ja rapsahtavat vietnamilaiset kevätrullat


Luulin aiemmin, että kevätrullat tarkoittavat vain rasvassa paistettuja kääryleitä. Sitten kuulin jokunen vuosi sitten näistä aivan toisenlaisista kevätrullista, jotka ovat täynnä tuoreita vihanneksia. Olin kuitenkin hieman epäileväinen - ei kai mauton riisipaperi tekisi salaatista mitään salaattia ihmeellisempää. No, olin väärässä. Se riisipaperi ei ole mitään erikoista, mutta kokonaisuutena tämä ruoka on melko koukuttava. Kätevästi sormin syötäviä salaattikääryleitä, joita voi dipata törkeän hyvään kastikkeeseen... oi kyllä kiitos.

Rullien juttu on tuoreus, joten näitä ei kannata tehdä enempää kuin jaksaa sillä hetkellä syödä. Jääkaapissa rullat kovettuvat helposti. Rullien tekeminen on mukavaa, mutta se vaatii jokusen tovin näpräilyä, joten kiireessä kannattaa valita jokin toinen resepti. Katkaravut pois jättämällä tästä saa mainion kasvisruoan.

Vietnamilaiset kevätrullat katkaravuilla
riisipaperia
ohuita riisinuudeleita
2-3 porkkanaa
1 kurkku
2 avokadoa
salaattia (esimerkiksi tammenlehti, punainen salanova, romaine)
katkarapuja
tuoretta korianteria
tuoretta minttua

Valmistele ensin täytteet:
Kuumenna vettä kattilassa (ei tarvitse kiehua) ja lisää riisinuudelit, anna liota muutama minuutti ja siivilöi. Leikkaa porkkanat ja kurkku ohuiksi tikuiksi. Leikkaa avokado siivuiksi. Revi salaatinlehdet pienemmiksi. Sulata katkaravut ja mausta halutessasi sitruunalla. Irrota lehdet tuoreista yrteistä.

Täytä seuraavaksi rullat:
Ota iso ja laakea astia, jossa mahdut liottamaan riisipapereita. Täytä astia lämpimällä vedellä. Liota riisipapereita yksi kerrallaan kulhossa, kunnes ne ovat pehmenneet. Sopivan liotusajan oppii nopeasti kokeilemalla. Nosta riisipaperi lautaselle ja suorista se varovasti. Pienet reiät eivät haittaa, mutta koeta silti olla repimättä haurasta paperia. Aseta haluamasi täytteet keskelle rullaa melko lähelle alareunaa. Taita alareuna täytteiden yli. Taita vasen ja oikea sivu rullan päälle. Rullaa kiinni mahdollisimman tiukaksi paketiksi.


Rullien kanssa on ehdottomasti oltava hyvää dippikastiketta. Suosittelen alla olevaa loistavaa aasialaishenkistä ihanuutta, mutta jos haluat päästä helpommalla, voit dipata rullia myös pelkkään soijakastikkeeseen tai vaikkapa sweet chili sauceen.

Dippikastike rullille
2 valkosipulinkynttä
tuoretta chiliä
0,5-1 limen mehu
1 rkl sokeria
1 rkl soijakastiketta
1 rkl kalakastiketta
1 tl riisietikkaa
1 dl vettä

Pilko valkosipuli ja chili mahdollisimman pieneksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti