15.5.2016

Klassinen crème brûlée

En voi käsittää, miten ja miksi mulla kesti 25 vuotta kokeilla ensimmäisen kerran crème brûléeta. Ehkä siksi lykkäsin sen tekemistä, koska se ei mielestäni paperilla vaikuta kovin herkulliselta - kermaista vanukasta, jossa on rapea sokeripinta. Nääh.

Voi miten väärässä olin. Ranskalaiset kyllä tietävät, mitä tekevät. Olisi pitänyt uskoa, että klassikot ovat syystä klassikkoja. Ja se syyhän on se, että ne ovat ihan hävyttömän herkullisia. Crème brûlée nousi heti ensimmäisen lusikallisen jälkeen suoraan lempparijälkkäreideni kärkeen. Perinteinen vaniljainen versio on taivaallista, mutta jatkossa haluan kokeilla sen teossa muitakin makuja.

Tämän herkun valmistaminen on yllättävän helppoa ja sokeripinnan tohottaminen on todella hauskaa. Koko prosessin vaikein osuus taisi olla jälkkärille annetun nimen oikeaoppisen kirjoitusasun selvittäminen. Monta vuotta ranskaa opiskelleena vähän hävetti, etten muistanut ulkoa noita aksenttimerkkien paikkoja. :D

Reseptistä tulee 2 jättimäistä tai 3 kohtuullisemman kokoista annosta. Voitte arvata, kumman itse valitsin.

Crème brûlée
0,5 vaniljatanko
2 dl kuohukermaa
0,5 dl täysmaitoa
3 keltuaista
0,5 dl sokeria
~ 2 rkl ruokokidesokeria

Halkaise vaniljatanko ja raaputa veitsen terällä siemenet irti. Laita vaniljasiemenet ja vaniljatanko kattilaan ja lisää myös kuohukerma ja täysmaito. Kuumenna seos lähelle kiehumispistettä ja ota se pois levyltä, kun se alkaa poreilla reunoilta. Seoksen kuumentuessa vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada kuuma kerma-maitoseos pienissä erissä koko ajan sekoitellen keltuaisvaahdon joukkoon. Siivilöi seos ja kuori pois mahdollinen vaahto.

Kaada seos tasaisesti pieniin annosvuokiin. Vesihauteessa kypsentämistä varten nosta annosvuoat ison uunivuoan pohjalle. Kuumenna vedenkeittimessä tai kattilassa reilusti vettä ja kaada kuuma vesi varovasti uunivuokaan, niin että pinta yltää annosvuokien puoliväliin. Paista 150 asteessa noin 35-40 minuuttia, kunnes vanukkaat ovat hyytyneet sopivasti (saavat vielä hieman hytkyä keskeltä). Tarvittaessa laita paiston aikana vuoan suojaksi foliota tai leivinpaperia, mikäli näyttää siltä, että vanukkaiden pinta alkaa tummua liikaa. Nosta annosvuoat pois kuumasta vedestä ja anna jäähtyä ensin huoneenlämpöisiksi. Nosta ne sitten jääkaappiin tekeytymään ainakin 2 tunniksi (voivat hyvin olla yön yli).

Ripottele vanukkaiden päälle n. 1 rkl ruokokidesokeria tasaiseksi kerrokseksi. Kuumenna sokeria tohottimella (eli kaasupolttimella), kunnes se sulaa ja saa vähän väriä. Tarjoile heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti