10.10.2015

Kylmäsavulohikakku, joka vie kielen mennessään

Meillä on ollut usein tapana tehdä viikonloppuilloiksi kylmäsavulohitahnaa ja syödä sitä ruisnappien kanssa. Se on aina ah-niin-ihanaa, mutta tällä kertaa päätin tehdä vähän hienostuneemman kakkuversion ja lisätä Kinuskikissan tapaan tuttuun makumaailmaan hieman potkua wasabin ja rucolan avulla. Sen verran nopeasti kakku hävisi neljän hengen voimin parempiin suihin, että voin taata sen olevan superhyvää! Kokeile säkin vaikka seuraavia illanistujaisia varten. :)

Hienostunut kylmäsavulohikakku 
pohja:
~ 260 g Maalahden limppua
55 g voita

täyte:
4 liivatelehteä
300 g kylmäsavulohta
1 punasipuli
1 nippu rucolaa
tuoretta tilliä
200 g ruohosipulituorejuustoa
150 g ranskankermaa
1 rkl wasabia
2,5 dl vispikermaa
0,5 dl limemehua (~ 1,5 limen mehu)
mustapippuria
suolaa

pinnalle:
100 g kirjolohen mätiä
tuoretta tilliä
punasipulia

Hienonna leipä teholeikkurilla pieneksi muruksi. Sulata voi ja sekoita leipämurujen joukkoon. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja painele muruseos tiiviisti sen päälle. Laita jääkaappiin odottamaan.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Leikkaa kylmäsavulohi pieniksi paloiksi. Hienonna punasipuli, rucola ja tilli. Sekoita tuorejuusto ja ranskankerma keskenään, lisää sitten wasabi ja sekoita huolella tasaiseksi. Sekoita joukkoon myös lohi, punasipuli, rucola ja tilli. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja sekoita muiden ainesten joukkoon. Kuumenna limemehu pienessä kattilassa ja sekoita sen joukkoon liivatelehdet, joista olet puristellut ylimääräiset vedet pois. Sekoita kuuma liemi muiden ainesten joukkoon. Mausta mustapippurilla ja suolalla.

Kaada täyte pohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Tasaisen pinnan saat helpoiten, kun heiluttelet vuokaa varovasti pyörivin liikkein pöydän päällä. Laita jääkaappiin jähmettymään yön yli. Irrota kakku varovasti vuoasta. Koristele esim. mädillä, tillillä ja hienoksi pilkotulla punasipulilla.

13 kommenttia:

  1. Tallensin ohjeen mahdollisesti jouluna kokeiltavaksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Tämä varmasti sopii hyvin joulupöytään ja maistuu monelle. :)

      Poista
  2. Kävisköhän tuohon graavilohi tai -siika? Hyvää kylmäsavulohikin toki on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Graavilohi- ja siika ovat nekin tosi hyviä, mutta mielestäni vähän "miedomman" makuisia kuin kylmäsavulohi, joten niiden kanssa voi joutua ehkä säätämään hieman reseptiä etteivät muut ainekset peitä kalan makua. En ole itse testannut muilla vaihtoehdoilla, mutta kannattaahan sitä kokeilla! :)

      Poista
  3. Tätä kokeillaan Isänpäiväksi,vaikuttaa hyvältä.

    VastaaPoista
  4. Kuulostaa hullun hyvältä! Minkä kokoista irtopohjavuokaa käytit? Tai minkä kokoinen olisi paras ettei tule turhan ohut kakku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm... olisikohan ollut n. 22 cm kokoinen. Mutta en usko, että sillä on niin kovin väliä, pienempi tai isompikin varmasti käy.

      Poista
  5. Kuulostaa hullun hyvältä! Minkä kokoista irtopohjavuokaa käytit, tai minkä kokoinen olisi paras? Ettei mene kakku turhan ohueksi.

    VastaaPoista
  6. Mä tein tollasen ihan tavalliseen vuokaan. Pohjalle leivät ja päälle hyydyke. Laitoin vähän vähemmän leipää. Limenkin jätin tästä toisesta versiosta pois niin maistuu enemmän kylmäsavulohelta. NAMSKIS. Kiitos ohjeesta! Tästä tuli mun uus bravuuri :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei mahtavaa kuulla, että oot onnistunut hyvin! :)

      Poista