14.6.2015

Juhlapöydän kalavoileipäkakku

Koska juhlimme valmistujaisiani ravintolassa, en joutunut (tai no, minun tapauksessani "päässyt" olisi osuvampi sanamuoto) pähkäilemään sen kummemmin tarjoiluja. Halusin kuitenkin tehdä jotain juhlavampaa purtavaa ja päädyin tekemään voileipäkakkua. Ihmettelen ihmisiä, joiden mielestä voileipäkakut ovat tylsiä - itse aina odotan innolla kaikkia juhlia, joissa niitä tarjoillaan. Kallistun vahvasti kalavaihtoehdon suuntaan, mutta toisaalta olisi kiva joskus kokeilla vähän erikoisempiakin makuyhdistelmiä, kuten tex mex -tyyliä tai sushikakkua. Tällä kertaa päädyin kuitenkin tuttuun ja turvalliseen savulohi & katkarapu -komboon. Ja voi kyllä: NAM, jackpot, bingo, halleluja ja mitä näitä nyt on! Kakusta tuli maukas, runsas, mehevä, kaunis ja kertakaikkiaan törkyhyvä. Koristeluun nappasin idean Villa H -blogista. Melko upea tuli, vaikka itse sanonkin.

Huomioi, että voileipäkakku on hyvä valmistaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä ja koristella vasta samana päivänä.


Kalavoileipäkakku
savulohitäyte:
~ 300 g savulohta (perattuna 220 g)
1/4 punasipuli
1 muna
puoli nippua tilliä
puolikkaan sitruunan mehu (~ 1,5 rkl)
75 g (0,5 prk) ranskankermaa
1,25 dl majoneesia
mustapippuria
(suolaa)

katkaraputäyte:
400 g katkarapuja (pakaste)
1/4 punasipuli
1 muna
puoli nippua tilliä
puolikkaan sitruunan mehu (~ 1,5 rkl)
75 g (0,5 prk) ranskankermaa
1,25 dl majoneesia
mustapippuria
(suolaa)

lisäksi:
18 palaa paahtoleipää (esim. Vaasan TaikaRuis)

kostutus:
1,5 rkl limemehua (~ 0,5 limen mehu)
1,2 dl vettä
0,5 tl kalafondia

pinnalle:
1 pkt (200 g) tuorejuustoa (esim. Crème Bonjour Yrttitarha)
kurkkua
herneenversoja
tummia viinirypäleitä
puolikas nippu ruohosipulia
100 g katkarapuja

Tee ensin täytteet. Perkaa savulohi ja revi se pieneksi. Ota katkaravut sulamaan ja puristele niistä sitten ylimääräiset nesteet pois. Keitä 2 munaa ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Hienonna puolikas (iso) punasipuli ja nippu tilliä. Purista sitruunasta mehu. Laita toiseen kulhoon savulohi ja toiseen katkaravut ja jaa muut valmistelemasi ainekset puoliksi kumpaankin kulhoon. Lisää sitten molempiin ranskankerma ja majoneesi. Mausta pippurilla ja tarvittaessa myös suolalla. Peitä kulhot kelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään hetkeksi.

Leikkaa paahtoleivistä reunat pois - varmista, että paloista tulee samankokoisia (päätypalat ovat yleensä pienempiä kuin leivän keskipalat). Sekoita limemehu, vesi ja kalafondi keskenään. Ala kokoamaan kakkua suoraan tarjoilualustan päälle. Lado 6 leipäpalaa vieri viereen ja kostuta ne. Levitä reilu kerros savulohitäytettä ihan reunoille asti. Laita päälle taas 6 leipää, kostuta ne ja levitä sitten katkaraputäyte. Asettele pinnalle vielä loputkin leivät ja kostuta ne. Laita kakun ympärille tiiviisti kelmua ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli.

Levitä ohut kerros tuorejuustoa kakun päälle ja sivuille. Koristele haluamallasi tavalla - esim. näin: Leikkaa kurkusta kakun korkeuden mittaisia paloja ja leikkaa paloista sitten juustohöylän avulla ohuita siivuja. Asettele siivut vieriviereen kakun reunoille. Lisää koristeeksi pieneksi pätkittyjä herneenversoja. Leikkaa viinirypäleisiin siksak-kuvio ja irrota puolikkaat varovasti toisistaan (tämä on paljon helpompaa kuin luulisi eikä tarvi olla niin justiinsa ja silti näyttää nätiltä!). Asettele pinnalle myös pieneksi silputtua ruohosipulia ja katkarapuja.

Ihaile valmista kakkua ja nauti se hyvässä seurassa. :)

2 kommenttia:

  1. En ole eläissäni nähnyt noin komeaa ja herkullisen näköistä voileipäkakkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, no tämä onkin suuri kunnianosoitus. KIITOS! :)

      Poista