27.9.2014

Lemon curd -jäätelö

Löysin arkistojen kätköistä ihastuttavan jäätelöreseptin, jota en ole vielä ehtinyt postata tänne. On ollut sen verran tekemistä autokoulun (!) ja opiskelujuttujen kanssa, että tämä omien syömisten raportointi on jäänyt vähän taka-alalle. No mutta, parempi myöhään kuin ei milloinkaan, tässä se nyt tulee! Kyseessä on vaniljainen lemon curd -jäätelö, jonka ohjeen bongasin Celebration Treats 4U -blogista. Tapojeni mukaan en kylläkään malttanut pitäytyä alkuperäisessä ohjeessa, vaan jätin marengit kokonaan pois ja tuplasin turkkilaisen jogurtin määrän. Tämä oli ainakin minun makunystyröilleni hyvä ratkaisu, koska jäätelö oli mielestäni edelleen varsin makeaa. Makeaa, mutta kuitenkin myös raikasta jogurtin ja sitruunatahnan ansiosta. Jäätelö saa loistavan maun lisäksi suurta plussaa sen tekemisen helppoudesta. Jos lemon curdin tekee (tai ostaa) jo aikaisemmin valmiiksi, ei valmisteluissa mene kuin pieni hetki. Pakastuksen aikanakaan ei tarvitse olla sekoittelemassa jäätelömassaa, koska glukoosisiirappi takaa jäätelöön samettisen pehmeän rakenteen ilman huolta jääkiteistä. 

Lemon curd -jäätelö
1 prk (2,5 dl) vispikermaa (Flora Vispi)
4 dl turkkilaista jogurttia
1 prk (397 g) makeutettua kondensoitua maitoa
1 dl erikoishienoa sokeria
4 rkl glukoosisiirappia
1 tl vaniljajauhetta
ripaus suolaa
~ 2 dl lemon curdia

Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita jogurtti, kondensoitu maito, sokeri, glukoosisiirappi, vaniljajauhe ja suola keskenään. Nostele vaahdotettu kerma varovasti toisen seoksen joukkoon (tarkoituksena on saada ainekset sekaisin, mutta ilman ylenpalttista sekoittamista, ettei kerma pääse ihan lässähtämään).

Laita ison (kannellisen) pakastusta kestävän rasian pohjalle noin 1/3 jäätelömassasta. Tiputtele lusikalla lemon curdia sinne tänne (tätäkin noin 1/3 koko määrästä). Fiksuimmat siellä varmaan jo keksivätkin, että tarkoitus olisi tehdä tällä tekniikalla pari kerrosta lisää eli siitä sitten vaan vuorotellen lisää jäätelömassaa ja lemon curdia.

Peitä rasia kannella tai kelmulla ja laita pakkaseen ainakin muutamaksi tunniksi. Huomaa, ettei jäätelöä tarvitse käydä sekoittelemassa pakastuksen aikana! Ota jäätelö tarvittaessa sulamaan hieman ennen tarjoilua.

21.9.2014

Kylmäsavuporotahna ruisnapeilla

Kylmäsavuporo on suurinta herkkuani. Yleensä nautiskelen sitä sellaisenaan jouluisin, mutta nyt päätin hemmotella itseäni tällä spesiaaliherkulla myös tähän aikaan vuodesta. Tein pororouheesta ruisnappien päälle taivaallisen hyvää tahnaa ja ai että, kyllä kelpasi. Kylmäsavuporo on niin voimakkaan makuista, että sitä ei tarvitse suurta annosta kerrallaan. Meillä kävikin niin, että ruisnapit ehtivät jo loppua, kun tahnaa vielä jäi. (Eipä kyllä haitannut yhtään, heh.)

Kylmäsavuporotahna
~ 0,5 punasipuli
150 g kylmäsavuporoa rouheena
200 g turkkilaista jogurttia
200 g maustamatonta tuorejuustoa
kourallinen hienonnettua lehtipersiljaa
loraus sitruunamehua
mustapippuria

+ ruisnappeja
+ lehtipersiljaa

Leikkaa punasipuli mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä jääkaapissa ainakin puoli tuntia. Tarjoa tahna esimerkiksi ruisnappien kanssa ja koristele lehtipersiljalla. (Lisää tahna ruisnappien päälle vasta juuri ennen tarjoilua, jotta ruisnapit eivät ehdi vettyä.)

16.9.2014

Flunssaa vastaan parsakaalilla

Olen ollut viikon ajan flunssassa ja kurkussa asustelee vieläkin ikävä kaktus. Koska makuaisti on jäähyllä, olen syönyt melko voimakkaasti maustettuja ruokia, kuten tätä valkosipulilla ja chilillä maustettua parsakaalia. Nam, niin hyvää (ja avaa kyllä röörit)! Tää ruoka on testattu myös terveenä ollessa, ja toimii mielestäni erittäin hyvin nopeana lounaana.

Parsakaalia tulisessa valkosipulikastikkeessa
1 parsakaali
3 valkosipulinkynttä
2 tl inkiväärimurskaa
1,25 dl vettä
1 rkl maissitärkkelystä
1 tl kasvisfondia
2 rkl soijakastiketta
1 rkl fariinisokeria
chilihiutaleita
chilijauhetta
1,5 rkl rypsiöljyä
0,5 rkl seesamiöljyä

Pilko parsakaali. Murskaa valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta hienolla terällä pieni pala inkivääriä. Sekoita vesi ja maissitärkkelys keskenään, lisä joukkoon valkosipulimurska, inkiväärimurska, kasvisfondi, soijakastike, fariinisokeri ja maun mukaan chilihiutaleita ja chilijauhetta. Kuumenna pannu ja lisää rypsi- ja seesamiöljy. Paista parsakaalia muutama minuutti. Lisää sitten kastike ja paista vielä hetki, kunnes parsakaali on sopivan kypsää.

15.9.2014

Spagetti carbonara eli miilunpolttajan spagetti

Spagetti carbonara on supersimppeli ruoka, joka valmistuu noin vartissa. Monilla on tapana hukuttaa tämä klassikkoannos kermaan, mutta mielestäni se ei sitä kaipaa. Meikäläisen versiossa kastike syntyy ainoastaan parmesanista, munista ja spagetin keitinvedestä. Nam! En tiedä, mitä ruokataikaa minulla oli tänään hyppysissäni, mutta tällä kertaa carbonarasta tuli parasta ikinä! Kokeile sinäkin luottoreseptiäni:

Spagetti carbonara
8 siivua pekonia
2 valkosipulinkynttä
1,75 dl parmesania
2 munaa
mustapippuria
(tuoretta lehtipersiljaa)
220 g spagettia
0,5 dl keitinvettä
(ripaus suolaa)

Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi. Murskaa valkosipulinkynnet. Raasta parmesan hienolla terällä. Sekoita juustoraasteen joukkoon munat, maun mukaan mustapippuria ja halutessasi hieman silputtua lehtipersiljaa. Laita spagetti kiehumaan hyvin suolattuun veteen. Paista pekonit kuumalla pannulla rapeiksi, lisää sitten valkosipulimurska ja siirrä syrjään liedeltä. Kun spagetti on al dente, ota puoli desiä keitinvettä talteen ja siivilöi sitten ylimääräinen vesi pois. Siirrä spagetit pekonien kanssa pannulle. Kaada joukkoon parmesan-munaseos ja keitinvesi, sekoita tasaiseksi ja varo ettei, munat mene ihan kokkeliksi. Maista ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa, tarjoile heti.

14.9.2014

Helpot banaanimuffinssit raikkaalla sitruskuorrutteella

Ystäväni tekaisi eräisiin illanistujaisiin herkullisia banaanimuffinsseja, joiden sitruunakuorrutus oli viedä kielen mennessään. Siinä vaiheessa kun kurotin ottamaan kolmatta muffinssia, tuli mieleen, että näiden resepti olisi kiva saada itselle. Kuulemma alkuperäinen resepti oli löytynyt Yhteishyvän sivuilta, mutta ystäväni oli päätynyt muokkaamaan reseptiä hieman. Unohdin sitten kysyä tarkemmat ohjeet muutoksista, ja päädyin soveltamaan oman versioni. Hyviä tuli! 

Banaanimuffinssit sitruskuorrutteella
taikina:
3,5 dl vehnäjauhoja
~ 1,8 dl sokeria
3 tl leivinjauhetta
ripaus vaniljajauhetta
3 banaania
1 muna
0,5 dl makeuttamatonta mantelimaitoa
80 g voita

kuorrute:
1 appelsiinin kuori
1 rkl appelsiinimehua
1,5 rkl sitruunamehua
~ 4 dl tomusokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään. Soseuta banaani esimerkiksi sauvasekoittimella ja lisää joukkoon muna ja mantelimaito. Sekoita kuivat aineet banaani-munaseokseen. Sulata lopuksi voi ja sekoita taikinan joukkoon. Lusikoi taikina silikonisen muffinssipellin koloihin. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia. Anna muffinssien jäähtyä täysin ennen kuorruttamista.

Pese appelsiini hyvin. Raasta sen kuori hienolla terällä. Purista appelsiinista 1 rkl mehua ja sitruunasta 1,5 rkl mehua. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Aseta muffinssit esimerkiksi leivinpaperin päälle ja levitä kuorrute niiden päälle. Kun kuorrute on hieman jähmettynyt, nosta muffinssit tarjoilulautaselle. Säilytä muffinssit jääkaapissa.

9.9.2014

Perinteinen kantarellimuhennos

Rrrrrakastan kantarelleja. Viime kesänä nimesin itseni vaatimattomasti kantarellikuiskaajaksi, kun löydettiin Mikin suvun mökin lähimetsästä kassikaupalla noita keltaisia aarteita. Sienestäminen oli tosiaan kuin aarteenetsintää, jonka palkinto oli aika huikea. Täytyy kyllä myöntää, että viime kesän sieniretki oli.. kröhöm... elämäni ensimmäinen ja tähän mennessä ainut sieniretki. Näin autottomana kaupunkilaistyttönä on vaan niin paljon helpompaa käydä poimimassa sienet lähimmältä torilta kuin lähteä ensin bussilla jonnekin metsän lähelle ja siellä korvessa sitten pyöriä neuvottomana, kun ei yhtään tunne paikkoja.

Sitten kun niitä kantarelleja saa keinolla tai toisella käsiinsä, niin ekana tehdään heti muhennosta. Tämä on ruonlaittoa helpoimmillaan: ei mitään erikoisilla mausteilla tai tekniikoilla kikkailua - annetaan vaan muutaman raaka-aineen loistaa kaikessa yksinkertaisuudessaan. Puhdista, pilko, paista - ja täydellinen annos on valmis.

Kantarellimuhennos
1 l (~ 300 g) kantarelleja
1 sipuli
nokare voita
1,5 dl kermaa
suolaa
mustapippuria

+ keitettyjä perunoita tai pastaa

Puhdista sienet ja pilko haluamasi kokoisiksi paloiksi. Kuutioi sipuli. Kuumenna pannu ja lisää sienet. Paista sieniä, kunnes niistä irronnut neste on haihtunut. Lisää sitten voi ja sipuli. Kun sipuli on kunnolla kuullottunut, lisää kerma ja mausta muhennos suolalla ja pippurilla. Tarjoa perunoiden tai pastan kanssa.

3.9.2014

Viettelevät suklaa-kinuskimacaronit (+ hypnoottinen gif-animaatio)

Aah, macaroneja. Innostuin taas leipomaan näitä söpöjä pieniä taideteoksia, kun löysin kaupasta silikonisia macaron-leivonta-alustoja mukavasti alennettuun hintaan. Yhden testikerran jälkeen en oikein tiedä, että oliko kannattava ostos vai ei. Minulla on yleensä vaikeuksia saada kuorista samankokoisia, mutta pursottaminen macaron-maton pieniin koloihin sujui varsin kivasti. Suuri plussa siis siitä, että kuorista saa helposti tasakokoisia. Toisaalta en yhtään tykännyt siitä, että macaroneihin muodostui leivonta-alustan takia tuollainen pieni kiiltävä ja tasainen reuna ennen kaunista pitsireunusta. Lisäksi moni macaron-kuorista halkesi pinnalta. Tätä ei ole tapahtunut minulle aikaisemmin, joten en osaa sanoa, aiheuttiko halkeamisen tämä alusta, liian lyhyt lepoaika pursotuksen jälkeen vai huono koostumus taikinassa. No, pitääpä testailla lisää.

Tällä kertaa päädyin leipomaan suklaamacaroneja kinuskitäytteellä. Ou jee, oi kyllä. Sanoisin, että aika timanttinen makuyhdistelmä. Yleensä ehkä tykkään fariinisokerista tehdystä kinuskista enemmän, mutta tällä kertaa halusin kokeilla paahtokinuskia. Sen tekeminen ei ollutkaan yhtään niin pelottavaa kuin aluksi luulin ja koostumuksesta tuli juuri sopivan jämäkkää macaronien täytteeksi. Olin niin lumoutunut tekemästäni kinuskista, että ilokseni ähersin siitä elämäni ensimmäisen gif-animaation. (En tiedä yhtään, miksi animaatiossa käytetyt kuvat menivät ihan rakeiseksi pikselimössöksi, mutta eipä se nyt hirveästi haittaa.) Kinuskin valumisessa on kyllä jotain todella hypnoottista ja olen jo monta kertaa palannut tuijottamaan tuota alla olevaa kuvaa. Animaatiossa kinuski on vielä aika juoksevaa, mutta se kyllä jähmettyy siitä vielä reilusti.

Mutta nyt loppu höpinöille, mennäänpä itse asiaan eli reseptiin!

Suklaa-kinuskimacaronit
kuoret:
110 g valkuaisia (~ 3 munaa)
25 g sokeria
200 g tomusokeria
105 g mantelijauhoa
15 g leivontakaakaojauhetta

Laita valkuaiset kulhoon, peitä kelmulla ja anna tekeytyä huoneenlämmössä 1 vuorokausi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää pikkuhiljaa joukkoon sokeri. Siivilöi tomusokeri, mantelijauho ja kaakaojauhe kulhoon ja sekoita hyvin. Lisää varovasti valkuaisvaahdon joukkoon. Kääntele taikinaa nuolijalla, kunnes siitä tulee sopivan paksuista. (Jos nostat taikinaa leivinpaperille, pinnan tulisi laskeutua tasaiseksi. Huomaa myös, että taikinasta tulee sitä löysempää, mitä enemmän sitä kääntelee, joten ole varovainen, ettet työstä taikinaa liikaa.)

Laita pellille leivinpaperia tai silikoninen macaron-alusta. Laita taikina pursotuspussiin ja pursota noin 3 cm halkaisijaltaan olevia ympyröitä. Kopauta peltiä muutaman kerran pöytään, jotta taikinan ilmakuplat poistuvat. Jätä kuoret lepäämään noin 30 minuutiksi, kunnes voit kevyesti koskettaa niiden pintaa, eikä taikinaa jää sormeen. Paista (yksi pelti kerrallaan!) 150 asteessa 13-14 minuuttia. Anna macaron-kuorien jäähtyä täysin ennen täyttämistä.



täyte:
225 g sokeria
65 ml (0,5 dl + 1 rkl) vettä
80 ml (0,5 dl + 2 rkl) kuohukermaa
70 g voita
1 tl vaniljauutetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

Mittaa kaikki ainekset valmiiksi. Laita sokeri ja vesi kattilaan. Laita liesi keskilämmölle ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut veteen. Nosta lämpö korkealle ja lopeta sekoittaminen. Malta olla koskematta seokseen ja anna sen kuplia, kunnes väri muuttuu sopivan ruskeaksi. Käännä levy pois päältä ja sekoita joukkoon kuohukerma, voi, vaniljauute ja vaniljasokeri. Kun kinuski on tasaista, nosta se pois levyltä ja mausta pienellä määrällä suolaa. Anna jäähtyä ja kovettua hieman ennen macaronien täyttämistä. Säilytä valmiit macaronit jääkaapissa.

2.9.2014

Paprikahummus ja pitakolmiot

Paahdetuilla paprikoilla maustettu hummus on kerta kaikkiaan dippien aatelia. Se maistuu todistetusti myös niille, jotka eivät pidä perinteisestä hummuksesta. (Tämä on oikeastaan harmillista, koska en saakaan enää syödä koko annosta yksinäni, vaan Mikki haluaa osingoille, heh.) Sillä aikaa kun minä puuhasin paprikahummuksen parissa, Mikki pyöräytti dipin kaveriksi söpöjä pitakolmioita. Pitakolmioiden resepti on suoraan Kaakao kermavaahdolla -blogista. Nämä pinnalta rapeat pienet leivät olivatkin juuri sopiva pari makeahkolle dipille. Pitakolmiot toimivat myös älyttömän hyvin tsatsikin kanssa, kannattaa kokeilla!

Paprikahummus
2 paprikaa
1 tlk (380 g/230 g) kypsiä kikherneitä suolaliemessä
1 valkosipulinkynsi
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl tahinia
juustokuminaa
suolaa
mustapippuria

Kuumenna uuni grillivastuksilla 200 asteeseen. Puolita paprikat ja poista siemenet. Laita paprikat uunipellille kuoret ylöspäin ja paahda uunissa niin kauan, että kuoret alkavat mustumaan. Siirrä paprikat kuumina kannelliseen rasiaan ja anna jäähtyä (rasiaan kerääntyvä kosteus helpottaa kuorien irrottamista). Revi paprikoiden kuoret irti (ei ole niin nuukaa, vaikka kuorta vähän jäisikin). Valuta kikherneet ja purista valkosipulinkynsi. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa sileäksi tahnaksi. Laita pinnalle vielä hieman oliiviöljyä ja ripaus paprikajauhetta.

Pitakolmiot
3 dl vehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl turkkilaista jogurttia
1 dl maitoa
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl unikonsiemeniä

Sekoita kulhossa jauhot, kuivahiiva ja suola, lisää jogurtti. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon. Vaivaa taikinaa 5-10 minuuttia, kunnes siihen syntyy kunnon sitko. Lisää sitten oliiviöljy ja unikonsiemenet ja vaivaa vielä niin kauan, että ne sekoittuvat kunnolla taikinaan. Laita kulhon päälle leivinliina ja anna kohota 1 tunti.

Kauli kohonnut taikina hieman alle sentin paksuiseksi levyksi. Leikkaa taikinapyörän tai veitsen avulla pieniä kolmioita. Asettele kolmiot leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, sirota päälle hieman jauhoja ja anna kohota liinan alla vielä 30 minuuttia. Paista 210 asteessa noin 10 minuuttia. Jos haluat leipiin ekstrarapean pinnan, kaada uunin pohjalle puoli desiä vettä samalla kun laitat leivät uuniin.

1.9.2014

Juhlava lohileivos



Tässäpä varsin maukas ja yksinkertaisuudestaan huolimatta näyttävän näköinen annos! Yleensä ei jakseta prameilla näin paljoa, mutta nyt kun elämäni viimeinen kesätyö loppui, niin pitihän sitä juhlistaa jotenkin. Tämä oli hyvä hetki toteuttaa mielessäni jo pitkään pyörinyt idea jonkinnäköisistä lohileivoksista, ja löysinkin ihanan reseptin Hellan ja viinilasin välissä -blogista. Hioin reseptiä hieman omaan makuuni sopivammaksi ja leivoksista tuli todella onnistuneita.
 
Tein alla olevalla reseptillä kolme isoa lohileivosta ( 8 cm), ja sen kokoisena ne toimivat loistavasti astetta hienostuneempana lounaana. Jos taas haluaisi tehdä lohileivoksia alkupalaksi, niin kannattanee tehdä pienemmällä muotilla, ettei tule niin tuhdin kokoisia annoksia.

Lohileivokset
150 g keitettyjä perunoita
150 g kylmäsavulohta
0,5 dl punasipulia
1 dl kurkkua
~ 2 dl tuoretta tilliä
1,5 dl smetanaa
1 rkl sitruunamehua
maun mukaan wasabia
suolaa
mustapippuria

150 g Maalahden limppua
75 g voita

Pilko perunat ja kylmäsavulohi pieniksi paloiksi. Leikkaa noin puolikas punasipuli ja pala kurkkua pieniksi kuutioiksi. Hienonna tilli. Sekoita smetana, sitruunamehu ja wasabi keskenään ja lisää joukkoon muut täytteen ainekset. Mausta suolalla ja pippurilla. Revi limppusiivut muutamaan palaan ja kuutioi voi. Surrauta leipä ja voi joko tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi.

Seuraavaksi kokoa leivokset pyöreän muotin avulla suoraan tarjoilulautaselle. Leikkaa leivinpaperista sopivan kokoinen pala ja vuoraa  muotin reunat sillä (tämä helpottaa leivoksen irrottamista). Painele ohut kerros leipämassaa muotin pohjalle.. Lisää sitten kerros lohitäytettä. Sitten vielä yksi leipäkerros ja päällimmäinen täytekerros, niin muotti alkaakin olla jo täynnä. Tasoita pinta ja nosta muotti varovasti pois, poista leivinpaperi. Tee loput leivokset samalla tavalla. Laita leivokset hetkeksi jääkaappiin tekeytymään ja koristele halutessasi kylmäsavulohella, tillillä, kurkkuviipaleilla, sitruunalohkoilla ja punasipulilla.