20.6.2017

Vuoden paras burgeri?

Jokunen viikko sitten kaupassamme oli tarjolla juustomaistiaisia. Mitään kovin suurta elämystä en pöytää lähestyessäni odottanut, mutta voi cheesus sentään, miten päräyttävän hyvää ja erikoista juusto olikaan! Kyseessä oli Jukolan Juusto ja eritoten vaikutuksen teki voimakas valkosipuli-cheddar. Esittelijä vinkkasi, että kyseinen herkkujuusto passaisi erinomaisesti esim. hampurilaisen väliin, joten siinä suut kuolasta valuen ei auttanut muu kuin keräillä kärryyn juustopakettien lisäksi muut tarvittavat ainekset burgereihin. 

Hampurilaissämpylät olisi toki voinut tehdä itsekin, mutta tällä kertaa oli kiire päästä syömään, joten tyydyttiin kaupan valmistuotteisiin. Niin kiire ei kuitenkaan ollut, että oltaisiin skipattu se tärkein täyte eli marinoidut punasipulit. Ne kruunaavat burgerin kuin burgerin! Naudanlihapihvit maustettiin savupaprikajauheella, jätettiin paistaessa hieman punertaviksi ja tietysti kuorrutettiin sillä huumaavalla valkosipuli-cheddarilla. Sellaisenaan syötynä cheddar on muuten tosi ärjyä, mutta ei pelkoa - muiden ainesten kanssa se toimii täydellisesti eikä missään nimessä peitä alleen muita makuja. Kastikkeeksi sipaistiin dijon-sinapilla maustettua majoneesia ja ihan perus ketsuppia. Löydettiin myös uusi suosikki: Herkkumaan chilisuolakurkut. Niin hyviä sellaisenaankin! Lopuksi vähän raikkautta tomaatista ja rapeasta salaatista. Tuli kyllä parhaat burgerit, mitä olen syönyt. Tai no, nyhtökanaburgereita voittanutta ei ole, mutta parhaat burgerit tänä vuonna. Aiotaan tehdä näitä uudelleen juhannuksena. En malta odottaa.

Burgerit
600 g naudan jauhelihaa (esim. Atrian Burger-naudanliha)
suolaa
mustapippuria
savupaprikajauhetta
cheddar-juustoa (esim. Jukolan Juuston valkosipuli-cheddar)
nokare voita
loraus rypsiöljyä

majoneesia
dijon-sinappia
ketsuppia
suolakurkkuja (esim. Herkkumaan chilinen maustekurkku)
tomaattia
jääsalaattia
hampurilaissämpylöitä

Valmista vähintään paria tuntia ennen marinoidut punasipulit. 

Laita uuni lämpeämään 225 asteeseen.

Ota jauheliha huoneenlämpöön. Mausta suolalla, pippurilla ja savupaprikajauheella. Muotoile jauhelihasta neljä lättänää pihviä (vertaa kokoa hampurilaissämpylöihin ja muista, että pihvit vetäytyvät hieman paistaessa eli littana is the way to go). Leikkaa cheddarista veitsellä kapeita lastuja (juustohöylällä juusto vain murenee eli isoja paloja ei edes kannata yrittää saada).

Ota muutkin ainekset esille. Sekoita majoneesin joukkoon hieman dijon-sinappia. Leikkaa suolakurkut ja tomaatit siivuiksi. Pese salaatti.

Kuumenna paistinpannu ja lisää nokare voita ja loraus rypsiöljyä. Paista pihvejä 1-2 minuuttia. Käännä ja asettele päälle cheddar-siivut. Laita paistinpannuun kansi päälle, jotta juusto sulaa paremmin. Paiston aikana laita puolitetut hampurilaissämpylät uuniin hetkeksi lämpenemään ja hieman rapeutumaan. Levitä sitten pohjan päälle hieman majoneesia ja ketsuppia. Asettele päälle suolakurkut ja marinoidut punasipulit. Nosta sitten kuuma pihvi. Viimeistele tomaattisiivuilla, salaatilla ja kannella. Ihmettele, miten ihmeessä saat mahdutettua suuhusi noin valtavan korkean burgerin. Voit toki tarjoilla burgerin lautaselta ja syödä sen haarukan ja veitsen avulla, mutta jos olet niin kuin minä, ei tämä tule sinulle mieleenkään. Käsin syödessä suosittelen erittäin lämpimästi käärimään burgerin leivinpaperiin ja mättämään sitten kohti naamaa onnellinen virne huulilla.

3 kommenttia:

  1. OLen ollut melkein vuoden pois ja toivon totisesti ettet ole heivannut pois tätä blogisi ylläpitoa!
    Nuo sun reseptisi on sellaisia mitä ihmiset sentään pystyy kokeilemaan koska monien ruokablogien ohjeet on täynnä raaka-aineita joita ei saa kuin erikoiskaupoista joten eipä ne paljon mieltä lämmitä.
    Muutenkin olis mukava kuulla miten elämä on sua kohdellut ja mitä sulle nykyään kuuluu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Blogi on kyllä jäänyt ihan heitteille. Työskentelen todella haastavassa psykologin työssä ja vapaa-ajalla ei vaan riitä enää paukkuja blogille samaan tapaan kuin vielä opiskeluaikana. Lisäksi viime aikoina on kiinnostanut kaikki muut asiat (kuten käsityöt, matkustelu ja kirjojen lukeminen) niin paljon enemmän kuin keittiössä hääräily, että en ole edes miettinyt uusia reseptejä. Harkitsin jossain vaiheessa jo blogin sulkemistakin, mutta jääköön nyt tänne. Eipä sitä tiedä, vaikka jossain vaiheessa aktivoituisin uudelleen tekemään postauksia. :) Tarvitsisin viisi elämää, että riittäisi aika kaikkeen kivaan. :D Lämmin kiitos sinulle, kun olet vuosien varrella jaksanut kommentoida tänne.

      Poista
  2. No mä ymmärrän :D
    Oikein hyvää jatkoa kaikelle mitä teet - mä uskon että sä pääset vielä pitkälle.

    VastaaPoista