12.10.2014

Unkarilainen lihapata

Mikin isän ruokabravuuri on paprikalla maustettu unkarilainen lihapata. Sen on todettu olevan niin hyvää, että vaikka sitä tekisi kuinka paljon tahansa, kaikki syödään aina kerralla loppuun. Ollaan päästy nauttimaan gulassista ja pörköltistä myös Budapestissa, ja rohkenen väittää, että meidän versio maistui vähintään yhtä hyvältä. Tästä sanastosta vielä sen verran, että gulassihan on virallisesti keitto, joka tehdään yleensä naudasta ja pörkölt taas on pataruoka, joka tehdään yleensä possusta. Meidän resepti on jonkinmoinen sekoitus molempia. Ruoan voi nauttia keittomaisena tai haihduttaa vettä enemmän, jolloin liemestä tulee tönkömpi kastike. Liemen paksuus ei mielestäni ole niin olennaista onnistumisen kannalta - tärkeää on se, ettei arkaile paprikajauheen kanssa, vaan oikeasti laittaa sitä ihan tuhosti!

Unkarilainen lihapata
~ 600 g naudan paistia
3-4 sipulia
voita
4 dl vettä
2,5 rkl paprikajauhetta (2 rkl makeaa + 0,5 rkl tulista)
(0,5-1 tl savupaprikajauhetta)
2 tomaattia
2 dl punaviiniä
2 tl lihafondia
2 tl suolaa
2 tl sokeria
2 paprikaa
2 perunaa

Leikkaa liha sopivan kokoisiksi suupaloiksi ja kuutioi sipuli. Kuullota sipulit voissa ja siirrä padan pohjalle. Ruskista lihat pienissä erissä ja laita pataan. Kaada pannulle vesi ja raaputa kaikki pohjaan juuttuneet röhnät mukaan, kaada sitten pataan. Lisää paprikajauhe (kyllä, puhutaan oikeasti ruokalusikallisista) ja halutessasi myös savupaprikajauhetta. Kuutioi tomaatit ja (yllätys yllätys) lisää nekin sinne pataan. Päälle vielä punaviiniä, lihafondia, suolaa ja sokeria. Kansi päälle ja 150-asteiseen uuniin 2,5 tunniksi. Leikkaa sitten paprikat paloiksi ja kuori ja kuutioi perunat ja lisää pataan. Anna hautua ilman kantta vielä 30-60 minuuttia, kunnes paprikat ja perunat ovat sopivan pehmeitä. Tarjoa vaalean leivän kera.

2 kommenttia:

  1. Ai että näyttää hyvälle :) Pata on ollut meidän hankintalistalla jo pitkään, mutta pakkohan se on kohta oikeasti hankkia se että pääsee kokeilemaan pataruokien tekoa.. Pitää muistaa tämä ohje ja kokeilla heti kun mahdollista! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mä kiinnostuin pataruoista vasta sen jälkeen, kun saatiin pata lahjaksi, mutta nyttemmin olen kyllä kovin ihastunut kyseiseen kapistukseen ja pitkään haudutettuihin liharuokiin. Ei kun vaan pataostoksille! :)

      Poista