Rrrrakastan voileipäkakkuja. Kaikissa sukukekkereissä skippaan aina kermatäytekakut ja pikkuleivät ja katseeni porautuu tuohon juhlapöydän odotetuimpaan herkkuun. Tai vaihtoehtoisesti katseeni porautuu siihen tyyppiin, joka on päättänyt juhlien tarjonnasta, mikäli voileipäkakkua ei olekaan tarjolla. :D No ei vaiskaan. :)
Koska edellisistä juhlista on vierähtänyt jo liikaa aikaa ja kutsuja tuleviinkaan tapahtumiin ei ole tipahdellut postilaatikosta, niin päätin voileipäkakkuhimoissani väkertää sellaisen itselleni ihan muuten vaan. Hetken kyllä epäröin - kuka muka tekee jotain voileipäkakkuja normi-tiistaina... Eikös ne kuulu olennaisesti vain juhliin? Ihan sama kuin söisi joulukinkkua joskus toukokuussa? Pöh. Nyt sanon vaan, että piru vie tuntuu mukavalta leikata arkiaamuna tästä palanen. Tekee arjestakin juhlaa!
Resepti on hieman mukaeltu versio Helmihytti-blogin ohjeesta.
Kinkkuvoileipäkakku
1-1,5 pakettia ruispaahtoleipää
puolikas sitruuna + vettä
kinkkutäyte:
200 g saunapalvia
100 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g yrttituorejuustoa
50 g creme fraichea
5 rkl kurkkusalaattia
mustapippuria
kurkku-paprikatäyte:
1/3 kurkku
1/2 paprika
100 g yrttituorejuustoa
100 g creme fraichea
3 rkl kurkkusalaattia
mustapippuria
suolaa
kuorrutus:
1 dl vispikermaa
100-200 g maustamatonta tuorejuustoa
valkopippuria
suolaa
päälle esim.:
viinisuolaheinää
kirsikkatomaatteja
kinkkusiivuja
Tee ensin täytteet valmiiksi. Kinkkutäytettä varten leikkaa kinkku pieniksi paloiksi ja sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Kurkku-paprikatäytettä varten leikkaa kurkku ja paprika pieniksi kuutioiksi ja sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Tarkista maku.
Vuoraa noin 20 cm kokoinen irtopohjavuoka kelmulla, kelmua saa tulla reilusti vuoan ylikin. Leikkaa paahtoleivistä reunat pois. Asettele paahtoleipäpaloja vieriviereen vuoan pohjalle niin monta kuin mahtuu ja leikkaa jäljelle jääviin koloihin sopivia paloja, laita niin tiiviisti kuin pystyt. Kostuta vedellä laimennetulla sitruunamehulla. Levitä kinkkutäyte tasaiseksi kerrokseksi. Tee toinen kerros leivistä ja kostuta. Levitä toiseen väliin kurkku-paprikatäyte. Tee lopuksi vielä yksi kerros leivistä ja kostuta se. Kääri päälle kelmua ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli.
Seuraavana päivänä irrota kakkuvuoan päältä kelmu ja kumoa koko kakku varovasti nurinpäin suoraan tarjoiluastian päälle. Irrota vuoka ja poista kelmu. Tee kuorrute. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja sekoita tuorejuuston kanssa, mausta valkopippurilla ja suolalla. Levitä tasaiseksi kerrokseksi kakun päälle ja reunoille. Koristele makusi mukaan. Itse käytin viinisuolaheinää, puolitettuja kirsikkatomaatteja ja kinkkusiivuja, jotka ensin leikkasin puoliksi ja pyöritin sitten rullalle.